Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Doktora - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Doktora
Program İçeriği
Bu program rehberlik ve psikolojik danışma alanında bilim uzmanlarının ileri düzeyde uzmanlaşmalarını sağlamak amacıyla uygulamayı, rehberlik ve psikolojik danışma bilim alanındaki güncel ve teorik gelişmeleri ve uygulamadaki değişimleri izlemeyi amaçlayan akademik derece kazandıran bir programdır.
Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Murat Canpolat
Tarihçe
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Lisans Programı eğitime 1983 yılında Eğitim Bilimleri Bölümü bünyesinde başlangıçta Eğitim Bilimleri Genel Lisans Programıyla başlayarak, ardından Eğitim Programları ve Öğretim Programı olarak devam etmiş, sonra Eğitimde Psikolojik Hizmetler Programı olmuş, sonrasında Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı olarak değişmiş ve sonuçta Psikolojik Danışma ve Rehberlik(PDR) Lisans Programı adını almıştır.PDR alanında ilk lisans eğitimi mezunlarını 1987 yılında vermiştir. PDR alanında ilk lisansüstü eğitim, 1985–1986 öğretim yılında üniversitemizin Eğitimi Fakültesi’nde açılan Eğitim Bilimleri Bölümü içerisinde Eğitim Bilimleri Yüksek Lisans Programı olarak verilmeye başlanmıştır. PDR Lisans Programı 1982 yılında kabul edilen YÖK Yasası ile Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü altında bir Anabilim Dalına dönüştürülmüştür.
Kazanılan Derece
Doktora Derecesi
Kabul Koşulları
"Psikolojik danışma ve rehberlik" lisans ve "Psikolojik danışma ve rehberlik" yüksek lisans mezunu olmak.
Lisans mezuniyet not ortalamasının 100'lük sisteme göre en az 60 (altmış) olması
ALES puanının eşit ağırlık puan türünden en az 60 (altmış) olması
YDS veya dengi bir sınavdan en az 55 (ellibeş) almış olmak
Üst Kademeye Geçiş
Doktora düzeyi öğrenim basamağının en üst düzeyidir.
Mezuniyet Koşulları
İnönü Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine tabidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunlarının çoğu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri ile ilk ve ortaöğretim kurumlarında “psikolojik danışman” olarak çalışmaktadır. Ayrıca üniversitelerde akademisyen olarak, üniversitelerin psikolojik danışma birimlerinde, özel psikolojik danışma merkezleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet kurumlarının psikolojik danışma birimleri, aile ve çocuk mahkemeleri, diğer sağlık ve endüstri kurum/kuruluşlarında da istihdam olanağı bulunmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
İnönü Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine tabidir.



https://obs.inonu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=873&lang=tr