Felsefe ve Din Bilimleri (DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Doktora
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

TARİHÇE



Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı İlahiyat Fakültesi bünyesinde lisansüstü faaliyetlerini yürütmektedir. Bu bağlamda 2011-2012 güz döneminden itibaren yüksek lisans, 2018-2019 Güz döneminden itibaren de doktora programı uygulanmaktadır. 13 Öğretim elemanı ile faaliyetlerini sürdüren bu bölüm felsefe, eğitim, sosyoloji, psikoloji alanlarında İslam ilim ve kültür mirasını akademik bir anlayışla ele alır.



MİSYON VE VİZYON



Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Lisansüstü Programının misyonu; İslam’ın ortaya koyduğu değer ve telakkilere dair kapsamlı bilgiler sunmak, ülkemizde Felsefe ve Din Bilimleri alanındaki araştırmaları geliştirmek, bu araştırmalardan ulusal ve uluslararası düzeyde önemli çıktılar elde ederek önceliklerimize uygun gerçek çözüm üretme becerisine sahip yetkin akademisyenler yetiştirmektir.



Tüm bunlarla birlikte anabilim dalı kapsamındaki bilim dallarında bilimsel araştırma yapabilme yetkinliği kazanmış, alanının problemlerinin bilincinde ve bu problemlere çözümler üretebilen, akademik konularda derin araştırmalar yapıp yeni görüşler ve bakış açıları sunabilen, nitelikli araştırmacılar yetiştirmek de programın önde gelen amaçları arasında yer alır.


Program Başkanı
Prof. Dr. Cemil Oruç
Tarihçe
Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı İlahiyat Fakültesi bünyesinde lisansüstü faaliyetlerini yürütmektedir. Bu bağlamda 2011-2012 güz döneminden itibaren yüksek lisans, 2018-2019 Güz döneminden itibaren de doktora programı uygulanmaktadır. 13 Öğretim elemanı ile faaliyetlerini sürdüren bu bölüm felsefe, eğitim, sosyoloji, psikoloji alanlarında İslam ilim ve kültür mirasını akademik bir anlayışla ele alır.

Kazanılan Derece
Ögrenciler tamamlanmasi gereken kredileri tamamlayip derslerinde basarili olduklarinda Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dali doktora diplomasi almaya hak kazanirlar
Kabul Koşulları

ALES %50 + Yabanci Dil Puanini %15 + Mezuniyet notu %15 + sinav notu %20 toplamina göre adaylarin siralamasi yapilir. Toplam puani 65’ten düsük olanin kaydi yapilmaz. Esitlik durumunda sinav notu yüksek olana öncelik verilir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora programini basari ile tamamlayan mezunlar , ALES sinavindan geçerli notu almalari , yabanci dil yetkinligini saglamalari kosuluyla gerek kendi alanlarinda gerekse çok disiplinli alanlarinda diğer programlara ve farklı üst akademik çalışmalara başlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Gerekli açiklamalar Inönü Üniversitesi Lisansüstü Egitim Ögretim Yönetmeliginde bulunmaktadir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu program mezunlari kamu ve özel sektörde görev yapabilmekte, akademisyen olarak akademik alanda ve ya da arastirmaci olarak özel sektörde çalisabilmektedir. Mezunlarin kamu sektöründe çalisabilmesi için KPSS’den yeterli puani almalari ya da kurumlarin kendi düzenledikleri sinavlardan basarili olmalari gerekmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
İnönü Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Yönetmeliğine tabidir.



https://obs.inonu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1563&lang=tr