Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
4
|
Azami Süresi (Yıl)
|
6
|
Kontenjanı
|
|
Staj Durumu
|
Yok
|
Mezuniyet Unvanı
|
Doktora
|
Program İçeriği
Amaç: Çocuk gelişimi doktora programının amacı; 0-18 yaşlar arasındaki normal gelişim gösteren, engeli olan, korunmaya muhtaç, çalışan, mülteci, suçlu çocuklar ile hastanede yatan çocukların zihinsel, dil, motor, sosyal, duygusal gelişimlerini ve özbakım becerilerini değerlendirebilen, tüm gelişim ve beceri alanlarını destekleme konusunda çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan uzman bireyler yetiştirmektir. Ayrıca doktora programından mezun olacak bireylerin; alanı ile ilgili yurtiçi ve yurtdışı literatürü takip ederek çocuk gelişimi ile ilgili bilimsel çalışmalar ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi olması, edindiği bu bilgi ve becerileri mesleki olarak kendini geliştirmek ve alana katkı sağlamak üzere kullanabilmesi amaçlanmaktadır.
Vizyon: Sağlık bilimleri alanında verdiği lisansüstü eğitim-öğretimde, yetiştirdiği bilim insanlarının kalitesinde ve yaptığı bilimsel araştırmalarda ulusal ve uluslararası standartlarda mükemmelliğe ulaşmış, ulusal ve uluslararası bilim politikalarına yön verebilen referans bir enstitü olmaktır.
Misyon: Lisansüstü eğitim-öğretim ve araştırmalarda ülkemiz kaynaklarının verimli kullanılması suretiyle; alanında ulusal ve uluslararası standartlarda eğitim-öğretim alan ve araştırmalar yapan, etik değerlere bağlı, özgüveni yüksek, yenilikçi, rekabetçi, üretken, liyakat sahibi ve insanlığa hizmet eden bilim insanları yetiştirmektir.
Akademik Kadro
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Mehmet SAĞLAM
E-mail: mehmet.saglam@inonu.edu.tr
Özgeçmiş: https://www.inonu.edu.tr/akademik/mehmet.saglam
Doç. Dr. Osman Tayyar ÇELİK
E-mail: otayyar.celik@inonu.edu.tr
Özgeçmiş: https://www.inonu.edu.tr/akademik/otayyar.celik
Doç. Dr. Oğuz EMRE
E-mail: oguz.emre@inonu.edu.tr
Özgeçmiş: https://www.inonu.edu.tr/akademik/oguz.emre
Arş. Grv. Amine Nur ARIKAN
|
Bölüm Koordinatör Üyeleri
Doç. Dr. Osman Tayyar Çelik
|
Bölüm Koordinatör Üyeleri
Bölüm Koordinatör Üyeleri
Arş. Gör. Amine Nur Arıkan
|
Tarihçe
Çocuk Gelişimi bölümü eğitim-öğretim faaliyetlerini lisans, yüksek lisans (tezli) ve doktora düzeyinde sürdürmektedir. Çocuk Gelişimi Lisans Programı, İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 2011 yılında açılmıştır. Lisans Programına 2015-2016 eğitim-öğretim yılında, Yüksek Lisans Programına 2016-2017 eğitim-öğretim yılında, Doktora Programına ise 2017-2018 eğitim-öğretim yılında öğrenci almaya başlanmıştır.
|
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, doktora derecesi alırlar.
|
Kabul Koşulları
Kayıt Kabul Şartları Doktora programlarına başvuruda bulunacak adayların aşağıdaki koşulları sağlamış olması gerekir: a) Doktora programına başvurabilmek için adayların lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yabancı ülkelerdeki lisans veya tezli yüksek lisans programını bitirmiş Türk uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulundan denklik belgesi de almaları gerekir. Lisans derecesi ile başvuracak adayların lisans not ortalamalarının 4.00 katsayı üzerinden en az 3.00 veya 100 puan üzerinden eşdeğeri olması gerekir. Tezli yüksek lisans diplomasına sahip adayların yüksek lisans not ortalamasının 4.00 katsayı üzerinden en az 2.75 veya 100 puan üzerinden eşdeğeri olması gerekir. b)Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olan adayların, başvurdukları programın puan türünde ALES’ten en az 55 tam puan almış olmaları gerekir. Dört yıllık lisans diploması ile doktora programlarına başvuran adayların başvurdukları programın puan türünde ALES’ten en az 80 tam puan almaları gerekir. c)Doktora programına başvuran adayların YDS’den en az 55 veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan almaları gerekir. Yabancı uyruklu öğrencilerin, ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinden birinden YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan almaları gerekir. Anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile bu dillere ek olarak başka bir dil belgesi de istenebilir. d)Doktora programına öğrenci kabulünde; ALES puanı, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. e)Güzel Sanatlar Fakültesi ile Devlet Konservatuarına öğrenci kabulünde, adı geçen fakülte ve konservatuar mezunlarından ALES puanı istenmez.
|
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, doktora sonrası programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
|
Mezuniyet Koşulları
Doktora programında, öğretim planlarında belirtilen ders gruplarından en az 23 ve en çok 35 ulusal kredi olmak koşulu ile en az 8 ders, her yarıyılda en az: 30 AKTS (120 AKTS ders + 120 AKTS tez) alınmalıdır. Her yarıyılda en fazla da 42 AKTS alınabilir. Öğrenci 3. Yarıyılın sonunda en az 120 AKTS tamamlayıp Doktora Yeterlilik Sınavına girerse, 4. Dönemde alması gereken Teze Hazırlık yerine Tez çalışması dersini almalıdır. Seminer 2. yarıyılında seçilmesi gereken (kredisiz, 3 AKTS) bir derstir. 4. yarıyılda seminer ve derslerini tamamlamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir. Doktora Yeterlik sınavına en geç beşinci yarıyılın sonuna kadar girilmelidir.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Çocuk gelişimciler, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu’nda, Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nda, Devlet Planlama Teşkilatı’nda , Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde ve hastanelerde, Çocuk hastaneleri ve hastane okullarında, Adalet Bakanlığı’na bağlı çocuk mahkemelerinde ve eğitim evlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı; Okulöncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü’nde, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, Halk Eğitim Merkezlerinde, Talim Terbiye Genel Kurulu’nda, Anaokullarında, Özel eğitim, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, Radyo ve televizyondaki çocuk ve gençlik programlarının ve eğitim programlarının hazırlanması ve yürütülmesinde, Çocuk tiyatrolarında ve çocuk filmlerinde, Çocuklara yönelik kitap, dergi, gazete gibi yayınların hazırlanmasında, Eğitsel oyuncak üretiminde, UNICEF, ILO ve gönüllü kuruluşlarda, Sivil Toplum Örgütlerinde uzman, danışman, kurucu, idareci, denetimci olarak görev yapmaktadır.
|
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenci, ara sınav ve yarıyıl sonu sınav değerlendirmesine alınır. Sınavların yapılmasına, değerlendirmeye ve sınavlarla ilgili diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir. Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin %70'ine, uygulamalı derslerin ise %80'ine devam etmiş olması gerekir. Yarıyıl sonu sınavları, Üniversite tarafından her yıl belirlenen ve duyurulan zamanlarda yapılır. Yarıyıl sonu sınavında geçer not, doktora için en az 75 puandır. Ara sınavın başarı notuna katkısı %30’dur. Başarı notu doktora için en düşük 75'tir.İlgili dönemde kayıt yaptığı dersin yarıyıl sonu sınavına girme hakkı olup da girmeyen veya girdiği halde başarılı olmayan öğrenciler bütünleme sınavına alınırlar. Bütünleme sınav sonucu, yarıyıl sonu sınavı sonucu yerine sayılır.
|
https://obs.inonu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1470&lang=tr
|