Kimya Ana Bilim Dalı.(DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Doktora
Program İçeriği

İnönü
Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü 1978 yılında İnönü
Üniversitesinin ilk kurulan bölümlerinden biridir. Kimya Bölümü başlangıcında
Kimya Mühendisliği ve Kimya Öğretmenliği programlarını da bünyesinde
yürütmüştür. Temel olarak 5 anabilim dalı bulundurmaktadır. Bu anabilim
dalları; Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya ve Organik
Kimya Anabilim Dallarıdır. Kimya bölümü her yıl Normal öğretim üzerinden alınan
öğrencilere çağdaş Eğitim – Öğretim hizmeti verilmekte ve aynı zamanda diğer
fakülte ve yüksek okullara da servis dersleri hizmeti sunulmaktadır. Kimya
bölümü öğretim elemanları, önemli sayıda disiplinlerarası alanın yanı sıra
analitik, biyokimya, biyomateryaller, kataliz, malzeme kimyası, fiziksel kimya,
polimer kimyası, inorganik, organik kimya ve teorik kimya alanlarında araştırma
ve eğitim faaliyetlerini başarıyla sürdürmektedir.

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Turgay Seçkin
Tarihçe
İnönü Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü 1978 yılında İnönü Üniversitesinin ilk kurulan bölümlerinden biridir. Kimya Bölümü başlangıcında Kimya Mühendisliği ve Kimya Öğretmenliği programlarını da bünyesinde yürütmüştür. Temel olarak 5 anabilim dalı bulundurmaktadır. Bu anabilim dalları; Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya ve Organik Kimya Anabilim Dallarıdır. Kimya bölümü her yıl Normal öğretim üzerinden alınan öğrencilere çağdaş Eğitim – Öğretim hizmeti verilmekte ve aynı zamanda diğer fakülte ve yüksek okullara da servis dersleri hizmeti sunulmaktadır. Kimya bölümü öğretim elemanları, önemli sayıda disiplinlerarası alanın yanı sıra analitik, biyokimya, biyomateryaller, kataliz, malzeme kimyası, fiziksel kimya, polimer kimyası, inorganik, organik kimya ve teorik kimya alanlarında araştırma ve eğitim faaliyetlerini başarıyla sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Bu program Kimya bilimi alanında üçüncü aşama derece (Doktor) programıdır (240 AKTS). Mezunlar dört yıllık programı başarıyla tamamlandıktan sonra Kimya Doktora derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Doktora programına başvurabilmek için adayların, eğitim dalı yönünden ilgili anabilim/anasanat dalınca uygun görülecek yüksek lisans diplomasına sahip olmaları, başvurdukları programın puan türünden en az 60 ALES puanı veya YÖK tarafından ALES ile eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavlar için belirlenen standart puana sahip olmaları, ayrıca YDS’den en az 55 puan veya eş değerliği kabul edilen yabancı dil sınavları için belirlenen standart puana sahip olmaları gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora programını başarıyla tamamlayanlar doktora sonrası programlara devam edebilir.
Mezuniyet Koşulları
Doktor için program tamamlama koşulu 240 AKTS, bir seminer ve bir tez hazırlamaktır.
Mezun İstihdam Olanakları
Kimya bölümünden mezun olan öğrenciler, Kimya alanında doktor ünvanı, alırlar. Bu unvan ile, Tekstil sektörü, İlaç sektörü, Gıda üretim ve analiz sektörü, Kâğıt sektörü, Cam fabrikaları, Lastik ve kauçuk fabrikaları, Çimento fabrikaları, Kağıt fabrikaları, Şeker fabrikaları, Boya fabrikaları, Gübre fabrikaları, Toprak sektörü, Kozmetik ve temizlik sektörü, Enerji sektörü, Petrol sektörü, Otomotiv fabrikaları, Metal sektörü, Deri sektörü, Tersaneler, Tekstil sektörü, Petrokimya, Sağlık sektörü, Maden sektörü, İnşaat sektörü, vb. sektörlerde kimyager olarak çalışabilirler. Ayrıca akademik olarak bilimsel araştırmalar yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenci, ara sınav ve yarıyıl sonu sınav değerlendirmesine alınır. Ara sınav zorunlu değildir.
Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin %70'ine, uygulamalı derslerin ise %80'ine devam etmiş olması gerekir.
Yarıyıl sonu sınavları, Üniversite tarafından her yıl belirlenen ve duyurulan zamanlarda yapılır. Yarıyıl sonu sınavında geçer not, yüksek lisans için en az 65 ve doktora için en az 75 puandır. Ara sınavın başarı notuna katkısı %30’dur. Başarı notu yüksek lisans için en düşük 65, doktora için en düşük 75'tir.
İlgili dönemde kayıt yaptığı dersin yarıyıl sonu sınavına girme hakkı olup da girmeyen veya girdiği halde başarılı olmayan öğrenciler bütünleme sınavına alınırlar.
Bütünleme sınav sonucu, yarıyıl sonu sınavı sonucu yerine sayılır.



https://obs.inonu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1463&lang=tr