Ebelik Doktora Programı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Doktora
Program İçeriği

İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kurulu kanununa göre 1992 yılında kurulmuş ve Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hemşirelik, Ebelik,  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Beden Eğitimi ve Spor gibi Sağlık bilimlerinin 38 alanında yüksek lisans ve doktora  eğitim-öğretimi yürütülmektedir.



Misyonumuz: Lisansüstü eğitim-öğretim ve araştırmalarda ülkemiz kaynaklarının verimli kullanılması suretiyle; alanında ulusal ve uluslararası standartlarda eğitim-öğretim alan ve araştırmalar yapan, etik değerlere bağlı, özgüveni yüksek, yenilikçi, rekabetçi, üretken, liyakat sahibi ve insanlığa hizmet eden bilim insanları yetiştirmektir.



Vizyonumuz: Sağlık bilimleri alanında verdiği lisansüstü eğitim-öğretimde, yetiştirdiği bilim insanlarının kalitesinde ve yapılan bilimsel araştırmalarda ulusal ve uluslararası standartlarda mükemmelliğe ulaşmış, ulusal ve uluslararası bilim politikalarına yön verebilen referans bir enstitü olmaktır.



İlke ve Değerlerimiz:



Etik değerlere bağlılık,



Bilimsel düşünce ve akademik özgürlük,



Yenilikçilik,



Rekabetçilik,



Bilimsel dinamizm,



Doğru ve stratejik yönetim,



Standartlarda mükemmellik,



İnsanlığa hizmet.


Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Yeşim AKSOY DERYA
Tarihçe
Ebelik Anabilim dalı doktora programına öğrenci kabulü 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı itibari ile başlamıştır.
Kazanılan Derece
Doktor ebe
Kabul Koşulları
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yüksek öğretim kurumlarınca kabul edilen dil sınavlarından en az 55 puana sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda doktora programlarına müracaat edebilirler.
Doktora programına başvurabilmek için adayların, ebelik lisans mezunu olması ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünün herhangi bir ana bilim dalında yüksek lisans diplomasına sahip olması gerekir. Başvurdukları programın puan türünden en az 60 ALES puanı veya YÖK tarafından ALES ile eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavlar için belirlenen standart puana sahip olmaları, ayrıca YDS’den en az 55 puan veya eş değerliği kabul edilen yabancı dil sınavları için belirlenen standart puana sahip olmaları gerekir.
b) Doktora programına başvurusu kabul edilen yüksek lisans derecesine sahip adayların, kayıtlarının yapılmasında öncelikle, ALES puanının %60'ı, yabancı dil puanının %10'u ile hazırlık sınıfları hariç en az beş yıllık öğrenim görenlerin mezuniyet not ortalamasının %30’u, diğer yüksek lisans derecesine sahip adayların ise lisans not ortalaması ile yüksek lisans not ortalamasının toplamının yarısının %30'u toplanarak bu toplamın en az 60 olması koşuluyla adaylar sıralanır. Eşitlik durumunda ALES ve yabancı dil puanı toplamı yüksek olanlara öncelik verilir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda farklı doktora programlarına müracaat edebilirler. Ayrıca Doktora sonrası burs programları ile yurtiçi ve yurtdışında “Doktora Sonrası Araştırma” imkanlarından yararlanabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
Mezun İstihdam Olanakları
Doktora eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Kamu hastaneleri, okullar, aile sağlığı merkezleri, özel hastaneler, serbest ebelik veya üniversitelerde öğretim üyesi olarak da çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
a) Öğrenci, ara sınav ve yarıyıl sonu sınav değerlendirmesine alınır. Ara sınav zorunlu değildir.
b) Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin %70'ine, uygulamalı derslerin ise %80'ine devam etmiş olması gerekir.
c) Yarıyıl sonu sınavları, Üniversite tarafından her yıl belirlenen ve duyurulan zamanlarda yapılır. Yarıyıl sonu sınavında geçer not, en az 75 puandır. Ara sınavın başarı notuna katkısı %30’dur. Başarı notu, en düşük 75'tir.
ç) İlgili dönemde kayıt yaptığı dersin yarıyıl sonu sınavına girme hakkı olup da girmeyen veya girdiği halde başarılı olmayan öğrenciler bütünleme sınavına alınırlar. Bütünleme sınav sonucu, yarıyıl sonu sınavı sonucu yerine sayılır.



https://obs.inonu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1394&lang=tr