Karaciğer Nakli Cerrahisi Doktora Programı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Doktora
Program İçeriği

Programın Açılma Gerekçesi ve Amacı

        İlk kez 1963 yılında ABD’nin Colorado Eyaleti’nin Denver kentinde gerçekleştirilen karaciğer nakli, günümüzde son dönem karaciğer hastalıklarının vazgeçilmez, yegane tedavisi olmuştur. Böyle bir operasyon için ölen bireylerden yapılan organ bağışı zorunludur. Ancak en gelişmiş batı ülkelerinde organ bağışı oranı milyon nüfus başına 20-40 arası değişmektedir. Geleneksel sosyo-kültürel sebeplerden kaynaklı Türkiye dahil birçok ülkede organ bağışı yetersiz seviyelerde olup, son yıllarda devletimizin yoğun gayretleri ile bu oran milyon nüfus başına 6’ya kadar yükseltilmiştir. Bir toplumda karaciğer nakline gereksinim duyan hasta sayısı milyon nüfus başına 30 kadardır. Dolayısıyla ülkemizde yapılan organ bağışlarının, karaciğer nakline gereksinim gösteren hastaların ancak %15-20’sini karşıladığı görülmektedir. Bu açık, bizim gibi ülkelerde canlı vericili organ nakli ile kapatılmaktadır. Ülkemizde organ bağışı yetersiz olmasına rağmen, canlı vericili karaciğer nakli sayısında ülkemiz, dünyada ilk birkaç ülke arasında yer almaktadır.  Üniversitemiz bünyesinde 2011 yılında kurulan Karaciğer Nakli Enstitüsü bir organa özgü transplantasyon olması açısından dünyada bir ilktir.
       Ülkemizde şu anda organ nakli konusunda resmi mevzuatta yer alan bir eğitim modeli tanımlanmamıştır. Farklı organ nakillerine yönelik, farklı branşlardan uzman hekimler yurt dışındaki organ nakil enstitülerinde fellowship programlarına dahil olmuşlar ve öğretilerini ülkemize taşımışlardır. İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü karaciğer nakli konusunda dünyada en ön sıralarda yer almakta olup, Avrupa ve ABD’de üniversitemizde yapılan karaciğer nakli sayılarına erişebilen bir merkez yoktur. Dünyada en önemli karaciğer nakil merkezlerinden biri olan enstitümüzün, ülkemizde de karaciğer nakli eğitimi konusunda öncülük yapacağı muhakkaktır. Bu bağlamda Karaciğer Nakli Cerrahisi alanında doktora programı açması ülkemizin önemli bir eğitim açığını kapatacaktır.
       Ülkemizde organ nakli konusunda eğitim gereksinimi aşikardır. İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde; Genel Cerrahi Anabilim Dalı Bünyesinde Transplantasyon İmmünolojisi ve Transplantasyon Koordinatörlüğü Yüksek lisans programları ile, Enstitümüz Hemşirelik Anabilim Dalı Bünyesinde Karaciğer Nakli Hemşireliği Yüksek Lisans Programları yürütülmektedir.

      ABD’ nde ilk kez 1963 yılında gerçekleştirilen karaciğer nakli,  son 20 yılda büyük ilerleme ve gelişme kaydederek, bir çok merkezin hedefleri arasına yerleşmiştir. Buna ek olarak, “Karaciğer Nakli” ihtiyacı oluşan hastalarında sayısındaki anormal artış da merkezlerin “Karaciğer Nakli”ne yönelmesinde en önemli etkenlerden biri olmuştur.
      “Karaciğer Nakli” ameliyatları, ameliyat öncesi ve sonrası ile tetkik, değerlendirme ve takipleri kapsayan, boyut ve cerrahi işlem olarak muazzam bir büyüklüğe sahip, günümüzün en kompleks ve dolayısı ile de en zor cerrahi işlemlerinden birisidir. Yalnız bu özellikleri ile bile, bir çok tıbbi branş için, ancak en başta cerrahi için oldukça muteber bir konumdadır. Çağımızda tıbbi merkezlerin gelişmişliği, o merkezde organ nakli ancak özellikle “Karaciğer Nakli” yapılıp yapılmamasıyla ölçülmektedir.
       Tüm bu nedenlerden dolayı, uzmanlık eğitimi almış bir genel cerrahi uzmanının, böylesine spesifik, uzun soluklu ve oldukça kompleks bir işlem için yine spesifik, uzun soluklu ve oldukça kompleks bir ilave eğitim alması şarttır. Ayrıca, teknolojik gelişmeler ışığında, hasta takibinde geliştirilen yeni yöntemlerin öğrenilmesi ve kullanılması açısından da enstitümüz bulunmaz bir ortam sağlaması açısından önemlidir. Karaciğer nakli sırasında, gerek vericilerde gerekse alıcılarda en ideal cerrahi yaklaşım sergilenmesi mümkün olacaktır.
       İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde, “Karaciğer Nakli Cerrahisi” konusunda, her yıl ortalama beş (5) yurtdışından, on (10) yurtiçinden öğretim üyesi veya uzman hekime eğitim verilmiştir. Söz konusu öğretim üyesi ve uzman hekimler, “Karaciğer Nakli Cerrahisi” konusunda bilgi ve tecrübelerini artırarak kurumlarına dönmüşler, öğretilerini kurumlarına taşımışlardır.
      Yukarıda anlatılan nedenlerden dolayı, “Karaciğer Nakli Cerrahisi Doktora Programı”nın açılması ile, ülkemizde hızla artan “Karaciğer Nakil Merkezleri”nin “Karaciğer Nakli Cerrahisi” konusunda bilgili ve deneyimli uzman ihtiyacı karşılanmış olacaktır.

 

Bölüm Koordinatör Üyeleri
Prof. Dr. Ahmet Sami AKBULUT
Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Sezai YILMAZ
Program Başkanı
Prof. Dr. Volkan İNCE
Tarihçe
Program 2015 yılında YÖK tarafından onaylandı ve 2016 yılı itibari ile öğrenci alımına başlandı. Program aktif olarak devam etmektedir
Kazanılan Derece
Doktora
Kabul Koşulları
a. Genel Cerrahi Anabilim Dalında Uzmanlığını Tamamlamış olmak.
1. İnönü Üniversitesi lisansüstü eğitim-öğretiminin yönetmeliği Madde 7’de belirtilen koşulları yerine getirmek. (Yönetmeliğin 7. Maddesinin ilgili bendi aşağıdaki gibidir.)
a. (2) Doktora programlarına başvurularda adaylarda aranacak koşullar ve değerlendirmeye ilişkin esaslar şunlardır:
i. ç) Sağlık bilimlerinde doktora programlarına başvurabilecek adaylardan tıp fakülteleri mezunlarının tıpta uzmanlık sınavı temel tıp bilimleri puanının 0,7 ile klinik tıp bilimleri puanının ise 0,3 ile çarpılarak toplanması sonucu elde edilen TUS temel tıp puanının en az 50 olması veya en az 60 sayısal ALES puanına sahip olmaları ve ayrıca YDS veya ÜDS puanlarının en az 55 olması veya Üniversitelerarası Kurul tarafından eş değerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavları için belirtilen standart puana sahip olmaları gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
.
Mezuniyet Koşulları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
Mezun İstihdam Olanakları
Doktora programı mezunları, ulusal ve uluslararası hepatobiliyer cerrahi ve karaciğer nakli ünitelerinde (kamu veya özel sektörde) çalışabilir, gerek akademik alanda çalışmalar ve araştırmalar ile gerekse kliniklerde sağlık hizmeti sunarak katkıda bulunabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
1. Final sınavı
2. Pratik sınavı
3. Yeterlilik sınavı
4. Seminer
5. Tez savunma sınavı



https://obs.inonu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1393&lang=tr