Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı(DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Doktora
Program İçeriği
Bölüm Koordinatör Üyeleri
Doç. Dr. OKAN LEVENT
Bölüm Koordinatör Üyeleri
Doç. Dr. Tuğça Bilenler Koç
Tarihçe
Yüksek Lisans programı Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde, 2000 yılında eğitim faaliyetine başlamış olup, gününüzde devam etmektedir. Program dahilinde ileri düzey gıda mühendisliği, gıda bilimi ve gıda teknolojisi dersleri verilmektedir. Öğretim dili Türkçedir. Anabilim dalında öğretim ve araştırma faaliyetleri, 4 derslik ile yeterli donanıma sahip10 genel ve araştırmaya yönelik laboratuvarda, 11 akademik ve2 idari personel ile yürütülmektedir. Anabilim dalımız mezunları Gıda Mühendisliğinde doktora derecesi almaktadırlar.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı alanında Lisans Derecesi (Fen Bilimleri) almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
Doktora programlarına başvurularda adaylarda aranacak koşullar ve değerlendirmeye ilişkin esaslar şunlardır:

a) Doktora programına başvurabilmek için adayların tezli yüksek lisans diplomasına ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 60 ALES puanına sahip olmaları gerekir.

b) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz ve bu adayların değerlendirme işlemleri için;

1) Adayın mezun olduğu lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkate alınmaksızın ALES puanı 70 olarak kabul edilir ve bu puan, puan türüne bakılmaksızın ALES puanı olarak hesaplamalara dahil edilir.

2) Bu adaylar daha önceden aldığı puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından farklı bir alanda başvuru yapabilir.

c) Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz.

ç) Doktora programına başvurusu kabul edilen yüksek lisans derecesine sahip adayların sıralaması, ALES puanının %60'ı, yabancı dil puanının %10'u ile lisans not ortalaması ile yüksek lisans not ortalamasının toplamının yarısının %30'u toplanarak bu toplamın en az 60 olması koşuluyla yapılır. Eşitlik durumunda ALES ve yabancı dil puanı toplamı yüksek olanlara öncelik verilir.

d) Hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli lisans diplomasına sahip olanların doktora programına başvurabilmeleri için ALES’ten başvurdukları programın puan türünde en az 60 puana sahip olmaları gerekir. Bu kapsamda başvuran adayların sıralaması ALES puanının %60'ı, yabancı dil puanının %10'u ve mezuniyet not ortalamasının %30’u toplanarak bu toplamın en az 60 olması koşuluyla yapılır. Eşitlik durumunda ALES ve yabancı dil puanı toplamı yüksek olanlara öncelik verilir.
Üst Kademeye Geçiş
Yatay geçiş kontenjanları ve kontenjanlara başvurabilecek öğrencilerin programları, anabilim/anasanat dalı başkanlıklarının görüşü alınarak ilgili enstitü yönetim kurulu önerisi ve Senato kararıyla belirlenir ve ilân edilir.

(2) Bir diğer enstitünün aynı düzeydeki eşdeğer lisansüstü programında kayıtlı öğrencinin yatay geçiş yoluyla kabul edilebilmesi için öğrencinin;

a) Kayıtlı bulunduğu programda en az bir yarıyılını tamamlamış olması,

b) Kayıtlı bulunduğu derslerin tümünü başarmış olması,

c) Not ortalamasının tam notun en az %80’i olması,

ç) Kayıtlı bulunduğu yüksek lisans ve doktora programında ders alma aşamasında olması ve bu durumu belgelendirmesi,

d) Bu Yönetmelikte öngörülen lisansüstü programlara başvuru ve kabul şartlarına sahip olması, bu şartlara ilişkin belgeleri sunması ve yatay geçiş için başvuru yaptığı dönemde ilgili anabilim/anasanat dalının öğrenci alım ilanında belirtilen programın giriş ön koşullarını sağlaması,

gerekir.

(3) Tezsiz yüksek lisansa devam eden öğrenciler, tezli yüksek lisans yatay geçiş kontenjanlarına başvuru yapamaz.

(4) Başvurusu kabul edilen adayların sıralaması akademik not ortalamasının %30’u, ALES puanın %60’ı ve yabancı dil puanın %10’unun toplamına göre yapılır. Yerleştirmede puanların eşit olması halinde ALES puanı yüksek olana öncelik verilir.

(5) Yatay geçiş yoluyla Üniversitenin lisansüstü programına kaydı yapılan öğrencinin muafiyet ve intibak işlemleri ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile yapılır.
Mezuniyet Koşulları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
Mezun İstihdam Olanakları
Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı doktora programı mezunları; gıda endüstrisinin tüm dallarında ve çeşitli kamu kuruluşlarında, gıda maddelerinin üretim planlaması ve proses tasarımında, üretimi, işlenmesi, korunması, kalite kontrolü ve pazarlanması alanlarında üst düzey görev almaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ve sınavların değerlendirilmesi esasları şunlardır:

a) Öğrenci, ara sınav ve yarıyıl sonu sınav değerlendirmesine alınır. Sınavların yapılmasına, değerlendirmeye ve sınavlarla ilgili diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

b) Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin %70'ine, uygulamalı derslerin ise %80'ine devam etmiş olması gerekir.

c) Yarıyıl sonu sınavları, Üniversite tarafından her yıl belirlenen ve duyurulan zamanlarda yapılır. Yarıyıl sonu sınavında geçer not, yüksek lisans için en az 65 ve doktora için en az 75 puandır. Ara sınavın başarı notuna katkısı %30’dur. Başarı notu yüksek lisans için en düşük 65, doktora için en düşük 75'tir.

ç) İlgili dönemde kayıt yaptığı dersin yarıyıl sonu sınavına girme hakkı olup da girmeyen veya girdiği halde başarılı olmayan öğrenciler bütünleme sınavına alınırlar. Bütünleme sınav sonucu, yarıyıl sonu sınavı sonucu yerine sayılır.
Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl sonunda her ders için bir harf notu verilir. Yüzlük sisteme göre hesaplanan başarı notlarının dörtlük ve harfli sisteme göre karşılıkları ve kısaltmaların açıklamaları aşağıdaki şekildedir:

Not Aralıkları Harf Notu Dörtlük Sistem Anlamı Öğrenim Tipi

95-100 A1 4,00 Başarılı Yüksek Lisans/Doktora

90-94 A2 3,75 Başarılı Yüksek Lisans/Doktora

85-89 A3 3,50 Başarılı Yüksek Lisans/Doktora

80-84 B1 3,25 Başarılı Yüksek Lisans/Doktora

75-79 B2 3,00 Başarılı Doktora için en düşük başarı notu

70-74 B3 2,75 Başarılı Yüksek Lisans

65-69 C1 2,50 Başarılı Yüksek Lisans İçin en düşük başarı notu

60 ve altı D1 1,75 Geçmez Yüksek Lisans/Doktora

0-0 GR Sınava Girmedi Geçmez Yüksek Lisans/Doktora

0-0 F2 0,00 Başarısız Yüksek Lisans/Doktora

0-0 F3 0,00 Devamsız Yüksek Lisans/Doktora

0-0 BŞ - Başarılı Yüksek Lisans/Doktora



https://obs.inonu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1283&lang=tr