Farmakognozi Ortak Doktora Programı (Gazi Üni.) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Doktora
Program İçeriği

2011 yılında açılan İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakognozi Anabilim Dalı Doktora Programı kapsamında doğal ilaç etken maddeleri, bunların elde edildikleri bitkilerin doğadan toplanmaları, teşhisleri, kurutulma, saklanma, ekstraksiyon işlemleri, izolasyonları, yapı tayinleri, kalitatif ve kantitatif incelenmeleri, biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi gibi konular incelenmektedir. 



Sentetik ilaçların insan sağlığına olumsuz etkileri, besin ve ilaç etkileşimleri nedeniyle kullanımları kısıtlanmakta, doğal kaynaklı ürünlerin kullanımında ise hızlı bir artış gözlenmektedir. Bu yüksek talep karşısında halkın kullanımına sunulan pek çok kalitesiz ürün de bulunmaktadır. Bunların piyasadan temizlenmesi ve doğal kaynaklı ürünlerin gerçek etkilerinin ortaya çıkarılması konusunda bilimsel çalışmalar da hızlı bir ivme kazanmıştır. Bu tür doğal ürünlerin Sağlık Bakanlığı denetimiyle değil de Tarım Bakanlığı vasıtasıyla ülkemize girmesi ya da üretilmesi kalite açısından bazı sorunlara yol açmaktadır. Toplum sağlığı üzerindeki bu tehditlerin ortadan kaldırılması için doğal kaynaklı ürünlerin üretilmesinin her aşamasında bu konuda eğitim almış kalifiye elemanların yer alması gerekmektedir.



Eczacılık meslek bilimleri arasında yer alan ve çalışma konusunu biyolojik kaynaklı ilaç etken maddelerinin oluşturduğu Farmakognozi bilimi doğal kaynaklı bu tip ürünlerin hammaddesinden son ürün haline gelene kadar olan her aşamasında eğitim vermektedir. Bu program ile doğal kaynaklı ilaç etken maddelerinin ve ürünlerin araştırma ve geliştirme çalışmalarında eksikliği çok fazla duyulan yeterli eğitim, bilgi ve beceriye sahip, bilime ve ülke ekonomisine katkıda bulunabilecek elemanların yetişmesi ve yeni uygulama alanları olabilecek yöntemlerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.



Programda 9 öğretim üyesi görev almaktadır. Anabilim Dalında bir araştırma görevlisi ile bitki toplama, kurutma, teşhis, ekstre etmek, çözelti hazırlamak, reaksiyon düzeneği kurmak ve kimyasal maddeler konusunda yeterli bilgisi ve becerisi mevcut bir yardımcı personel bulunmaktadır.



Programa kayıtlı öğrenciler, Farmakognozi Anabilim Dalının laboratuvar imkanlarından ve İnönü Üniversitesinin mevcut imkanlarından faydalanabilmektedirler.


Anabilim Dalı Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Narin SADIKOĞLU
Tarihçe
Kazanılan Derece
Kabul Koşulları
Üst Kademeye Geçiş
Mezuniyet Koşulları
Mezun İstihdam Olanakları
Ölçme ve Değerlendirme



https://obs.inonu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1244&lang=tr