Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı.(DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Doktora
ÖSYM Tipi ALES
Program İçeriği
Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Şemsettin TEMİZ
Tarihçe
Inönü Üniversitesi, Makine Mühendisligi Bölümü 1988 yilinda kurulmus olup, 1999-2000 Egitim-Ögretim yilinda Lisans ve Yüksek Lisans programlarina ögrenci alarak egitim-ögretim faaliyetlerine baslamistir. Makine mühendisligi bölümü egitim kadrosu 4 Prof. Dr., 2 Doç. Dr. ,5 Dr.Öğretim Görevlisi ve 5 Ars. Gör. den olusmaktadir.
Kazanılan Derece
Bu program Makine Mühendisliği alanında üçünce aşama derece (Doktor) programıdır (240 AKTS). Mezunlar dört yıllık programı başarıyla tamamlandıktan sonra makine Mühendisliği alanında Doktora derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Doktora programına başvurabilmek için adayların, eğitim dalı yönünden ilgili anabilim/anasanat dalınca uygun görülecek yüksek lisans diplomasına sahip olmaları, başvurdukları programın puan türünden en az 60 ALES puanı veya YÖK tarafından ALES ile eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavlar için belirlenen standart puana sahip olmaları, ayrıca YDS’den en az 55 puan veya eş değerliği kabul edilen yabancı dil sınavları için belirlenen standart puana sahip olmaları gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora programını başarıyla tamamlayanlar doktora sonra programlara devam edebilir.
Mezuniyet Koşulları
Doktor için program tamamlama koşulu 240 AKTS, bir seminer ve bir tez hazırlamaktır.
Mezun İstihdam Olanakları
Lisansüstü ögrenciler kamu ve özel sektörlerde çok farkli pozisyonlarda çalisabilirler. Güç üretim tesisleri, üretim-imalat, tekstil, otomotiv, savunma, ulasim gibi sektörler lisansüstü ögrencilerin arastirmaci ve yönetici olarak çalisabilecegiislerden bazilaridir. Mezunlar ayrica diger bilim dallari ile de isbirligi yaparak ve özellikle bilgisayar teknolojisi imkânlarindan da yararlanarak sayisiz ürünün bilimsel ölçütler içinde tasarlanmasinda, gelistirilmesinde fabrikalarda üretiminde ileri düzeyde yetki ve sorumluluk alarak ülke ekonomisine ve sanayisine yön veren teknik eleman olarak önemli görevler de üstleneceklerdir. Ayrica, üniversitelerde akademisyen olarak çalisma imkânina da sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenci, ara sınav ve yarıyıl sonu sınav değerlendirmesine alınır. Ara sınav zorunlu değildir.
Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin %70'ine, uygulamalı derslerin ise %80'ine devam etmiş olması gerekir.
Yarıyıl sonu sınavları, Üniversite tarafından her yıl belirlenen ve duyurulan zamanlarda yapılır. Yarıyıl sonu sınavında geçer not, yüksek lisans için en az 65 ve doktora için en az 75 puandır. Ara sınavın başarı notuna katkısı %30’dur. Başarı notu yüksek lisans için en düşük 65, doktora için en düşük 75'tir.
İlgili dönemde kayıt yaptığı dersin yarıyıl sonu sınavına girme hakkı olup da girmeyen veya girdiği halde başarılı olmayan öğrenciler bütünleme sınavına alınırlar.
Bütünleme sınav sonucu, yarıyıl sonu sınavı sonucu yerine sayılır



https://obs.inonu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1172&lang=tr