Tıbbi Farmakoloji Doktora Programı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Doktora
Program İçeriği

Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı 1990 yılında Doç. Dr. Ahmet ACET tarafından kurulmuştur. Tıp Fakültesinde ilk defa Farmakoloji dersleri 1991-1992 Eğitim-Öğretim döneminde başlamıştır. 1993 yılında Prof. Dr. Ahmet ACET, Philadelphia Tıp Fakültesine giderek, orada kalpte ön-koşullama ve kardiyak sinaptozom izolasyonu konularında çalışmıştır. Tekrar döndüğünde özellikle aritmi başta olmak üzere miyokardiyal iskemi-reperfüzyon hasarı çalışmalarını başlatmıştır. 1993 yılında Sağlık Bilimleri Enstitüsünü kurarak, Farmakoloji ders programını yüksek lisans ve doktora düzeyinde başlatmıştır. Şu ana kadar 7 uzmanlık, 4 doktora öğrencisi mezun vermiştir. Anabilim Dalımızda halen 4 öğretim üyesi görev yapmaktadır.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Hakan PARLAKPINAR
Tarihçe
Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı 1990 yılında Doç. Dr. Hacı Ahmet ACET tarafından kurulmuştur. Tıp Fakültesinde ilk defa Farmakoloji dersleri 1991-1992 Eğitim-Öğretim döneminde başlamıştır. 1993 yılında Prof. Dr. Ahmet ACET, Philadelphia Tıp Fakültesine giderek, orada kalpte ön-koşullama ve kardiyak sinaptozom izolasyonu konularında çalışmıştır. Tekrar döndüğünde özellikle aritmi başta olmak üzere miyokardiyal iskemi-reperfüzyon hasarı çalışmalarını başlatmıştır. 1993 yılında Sağlık Bilimleri Enstitüsünü kurarak, Farmakoloji ders programını yüksek lisans ve doktora düzeyinde başlatmıştır. Şu ana kadar 7 uzmanlık, 2 doktora öğrencisi mezun vermiştir. Anabilim Dalımızda halen 3 öğretim üyesi görev yapmaktadır.
Kazanılan Derece
Doktora
Kabul Koşulları
Tıp Fakültesi mezunu olmak veya yüksek lisans derecesi almış olan Tıp, Diş Hekimliği ya da Eczacılık Fakültesi mezunu olmak. Doktora programına başvurabilmek için adayların, eğitim dalı yönünden ilgili anabilim/anasanat dalınca uygun görülecek yüksek lisans diplomasına sahip olmaları, başvurdukları programın puan türünden en az 60 ALES puanı veya YÖK tarafından ALES ile eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavlar için belirlenen standart puana sahip olmaları, ayrıca YDS’den en az 55 puan veya eş değerliği kabul edilen yabancı dil sınavları için belirlenen standart puana sahip olmaları gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Farmakoloji doktora programından mezun olmak için öğrencilerin toplam 240 AKTS kredi miktarını tamamlaması gereklidir. Bunun 90 AKTS kredisi programın öngördüğü zorunlu ve seçmeli dersler tarafından tamamladıktan sonra öğrenci doktora yeterlilik sınavına girmeye hak kazanır. Yeterlilik sınavına hazırlık dönemi 30 AKTS kredisine karşılık gelen teorik ve laboratuvar çalışmasını kapsar. Yeterlilik sınavında başarılı olan öğrenciler 4 yarıyıl boyunca tez çalışması yaparlar. Tez çalışması dönemi toplam 120 AKTS kredisine karşılık gelmektedir. Tez eserini tamamlamlayan öğrenciler Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün yazım kurallarına uygun şekilde yayımlarlar ve tez savunma sınavını verirler. Öğrencinin Farmakoloji Doktora derecesini kazanabilmesi için İnönü Üniversitesi Lisansüstü Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerini sağlaması, tez savunma sınavını başarı ile tamamlanması gereklidir.
Mezun İstihdam Olanakları
• Üniversite öğretim üyesi
• Farmakovijilans sorumlusu
• Klinik araştırmalar yöneticisi
• Medikal müdür
• İlaç sanayiinde yönetici
• Zehir danışma merkezi sorumlusu
• Akılcı ilaç kullanımı sorumlusu
• SB Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda uzman
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ve sınavların değerlendirilmesi esasları şunlardır:
a) Öğrenci, ara sınav ve yarıyıl sonu sınav değerlendirmesine alınır. Ara sınav zorunlu değildir.
b) Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin %70'ine, uygulamalı derslerin ise %80'ine devam etmiş olması gerekir.
c) Yarıyıl sonu sınavları, Enstitü tarafından her yıl belirlenen ve duyurulan zamanlarda yapılır. Yarıyıl sonu sınavında geçer not, yüksek lisans için en az 65 ve doktora için en az 75 puandır. Ara sınavın başarı notuna katkısı %30’dur. Başarı notu yüksek lisans için en düşük 65, doktora için en düşük 75'tir.
ç) İlgili dönemde kayıt yaptığı dersin yarıyıl sonu sınavına girme hakkı olup da girmeyen veya girdiği halde başarılı olmayan öğrenciler bütünleme sınavına alınırlar. Bütünleme sınav sonucu, yarıyıl sonu sınavı sonucu yerine sayılır.



https://obs.inonu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1132&lang=tr