İktisat Ana Bilim Dalı (DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Doktora
Program İçeriği

İnönü Üniversitesi doktora iktisat programı, doktora seviyesinde iktisat eğitimi görmek isteyenlere Türkiye'de yüksek standartta bir olanak sağlamaktadır. Doktora programı, iş hayatındaki ekonomik sorunların çözümünde teorik bir altyapıya ve analitik yöntemlere gereksinim duyan yeni mezun ve/veya çalışanlara yönelik tasarlanmıştır. Program dili Türkçedir. Bölüm, İktisat Teorisi, İktisat Tarihi, İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat, İktisat Politikası olmak üzere dört anabilim dalında eğitim vermektedir.  

Programın içeriği ve söz konusu içeriği aktaracak alanlarında uzman ve deneyimli eğitim kadrosu, mezunlarının gerek akademik gerekse kamu ve özel sektörde kariyerlerine yüksek seviyede bir birikimle başlamalarını sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır.

Program kamu veya özel sektör kuruluşlarında uzman ekonomist olarak çalışacak öğrencilere ekonomik analiz ve ekonomi politikası konularında aranan becerileri kazandırmayı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını, akademik yönelimli öğrencileri doktora çalışmalarına hazırlamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda sağlam bir teorik altyapı kazanmış adayların ekonometrik ve istatistikî yöntemleri de kullanarak günlük hayatta karşılaşılan çeşitli problemlerin ekonomik temellerini sorgulama, bu problemleri modelleyip çözümleme yeteneğini pekiştirmek, adayların gelişen iktisadi olayları değerlendirme, yorumlama ve politika oluşturma yeteneklerini geliştirmelerini sağlamaktır. 

Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında İktisat bilimi alanında doktora derecesine sahip olunur.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Ahmet UĞUR
Tarihçe
İktisat Bölümü Lisans Programı ilk olarak 1988-1989 güz döneminde birinci öğretim faaliyetlerine başlamış bulunmaktadır. 1993-1994 yılında da ikinci öğretim faaliyetleri aktif hale gelmiş olup günümüze kadar devam etmektedir. Lisans programı, çevrelerindeki ekonomik olgu ve sorunları analiz ederken ve açıklarken ekonomik kuram ve kavramları tatbik edebilme kabiliyetine sahip bireyler yetiştirmek hedefiyle faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında İktisat bilimi alanında doktora derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Doktora programına başvurabilmek için adayların, eğitim dalı yönünden ilgili Anabilim/Anasanat dalınca uygun görülecek yüksek lisans diplomasına sahip olmaları, başvurdukları programın puan türünden en az 60 ALES puanı veya YÖK tarafından ALES ile eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavlar için belirlenen standart puana sahip olmaları, ayrıca YDS’den en az 55 puan veya eş değerliği kabul edilen yabancı dil sınavları için belirlenen standart puana sahip olmaları gerekir. Başvurusu kabul edilen yüksek lisans derecesine sahip adaylar, ALES puanının %60' ı, yabancı dil puanının %30'u ile hazırlık sınıfları hariç en az beş yıllık öğrenim görenlerin mezuniyet not ortalamasının %10’u, diğer yüksek lisans derecesine sahip adayların ise lisans not ortalaması ile yüksek lisans not ortalamasının toplamının yarısının %10'u toplanarak bu toplamın en az 60 olması koşuluyla sıralanır. Eşitlik durumunda ALES ve yabancı dil puanı toplamı yüksek olanlara öncelik verilir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezuniyet Koşulları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, en az bir seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, iki seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur. Sekiz yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili dersleri ve seminer dersini başarıyla tamamlayan, bu süre içerisinde genel not ortalaması yüzlük sistemde 75’in üstünde, azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarılı olan öğrenciler mezun olmaya hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programın mezunları gerek özel gerekse kamu işletmelerinde her alanda ve her yönetim kademesinde çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl sonu sınavında geçer not, en az 75 puandır. Başarı notuna ara sınavın % 30, final sınavın %70 katkısı vardır. Başarı notu yüksek lisans için en düşük 75' tir.



https://obs.inonu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1055&lang=tr