Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı (DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Doktora
Program İçeriği

 



Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı Doktora Programı, siyaset bilimi ve sosyal bilimler alanında uzmanlaşmak isteyen yüksek lisans mezunlarına, bu alanlarla ilgili bir doktora tezi hazırlamaları doğrultusunda eğitim verir. Bu doğrultuda, Siyaset Felsefesi, Türkiye'de Demokrasinin Tarihi, Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler gibi zorunlu derslerin yanında, Türk Dış Politikası Analizi, Türkiye'de Siyasal Akımlar, Küreselleşme ve Yerelleşme, Türk Düşünce Hayatı, Siyasal İktisat, Türkiye'de Din ve Siyaset, Siyaset Sosyolojisi, Türkiye Ortadoğu İlişkileri gibi seçmeli dersler verilir. Eğitim- Öğretim yönetmeliği doğrultusunda, ders yükünü tamamlayan öğrenci Siyaset ve Sosyal Bilimler  akademik kadrosundan atanan bir danışman eşliğinde doktora tezi hazırlar ve Doktora derecesi almaya hak kazanır.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Selahaddin BAKAN
Tarihçe
Bölümümüz ilk olarak 1988-1989 öğretim yılı itibariyle Kamu Yönetimi ismiyle kurulmuş, örgün eğitime başlamış ve 2012-2013 öğretim yılında ise adı Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi olarak değiştirilmiştir. 1993-1994 öğretim yılında ise bölümümüz ikinci öğretim programına başlamıştır. Şu anda bölümümüzde Siyaset ve Sosyal Bilimler, Kent ve Çevre Sorunları, Yönetim Bilimleri ve Hukuk Bilimleri olmak üzere 4 Ana bilim dalı bulunmaktadır. Lisansüstü programlarımız, Siyaset ve Sosyal Bilimler, Yönetim Bilimleri ve Kentleşme ve Çevre Sorunları Ana bilim dallarında öğrencilere yüksek lisans ve doktora eğitimi vermektedir.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisans programı, öğrencilere Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile ilgili kuramları bilme, bilgiyi yorumlama ve uygulama yeteneğini de içeren bir altyapı kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu yönde, Siyaset Bilimi, Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Politikaları, Yönetim Bilimleri ve Hukuk alanında temel teorik bilgilerin kazandırılması ve ödev, proje, alan araştırması gibi yöntemler ile teorik bilgilerin uygulamayla ilişkilendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda siyasal teoriler, ilk çağlardan günümüze siyasal düşünceler tarihi, siyasal sistemler, devlet kuramları, anayasa, Türk Anayasa düzeni, çağdaş devlet sistemleri, yönetim bilimleri, yönetsel yargı, kentleşme ve çevre sorunları, toplumbilimi, Türk siyasal hayatı, demokrasi kuramları, kentleşme ve konut politikası, kent ekonomisi öğrencilerimizin aldığı kapsamlı eğitimin yalnızca bir kısmını oluşturmaktadır. Bölümümüzün eğitim dili Türkçe olup, yabancı dil hazırlık eğitimi almak isteyen öğrencilerimiz ise isteğe bağlı olarak hazırlık sınıflarına yerleştirilmektedir.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 2018-2019 öğretim yılı itibariyle 5 Profesör, 3 Doçent, 6 Doktor Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisinden oluşan öğretim elemanı kadrosuyla eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Doktora
Kabul Koşulları
ALES puaninin % 60’ı + Lisans not ortalamasının % 30’u + varsa YDS ve YÖKDİL puanının % 10’una göre adaylar sıralanır.
Üst Kademeye Geçiş
-
Mezuniyet Koşulları
Ders yükünü tamamlamak ve doktora tezini başarıyla savunmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız, kamu kurum ve kuruluşları, siyasi kurumlar, özel sektör ve sivil toplum
kuruluşlarının insan kaynakları, halkla ilişkiler, mali yönetim ve denetim gibi
alanların çeşitli düzeylerinde görev alabilecek niteliklere sahiptir.
Ölçme ve Değerlendirme
Sosyal Bilimler Enstitüsü yönetmeliği doğrultusunda, sınavlar, ölçme ve değerlendirme yapılır.



https://obs.inonu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1051&lang=tr